fbpx

Sæsonen sluttede med et besøg hos en skøn dame med en skøn have

Hele weekenden har jeg været på plantemarkeder og solgt mine stauder, buske og træer. Weekenden var helt fantastisk, men især lørdag bød på en stor overraskelse, som jeg sent vil glemme. Det vil jeg her fortælle lidt om.
Jeg havde tilmeldt mig med en stand på et plantemarkedet nær Hinnerup, ikke langt fra Århus og havde på forhånd ikke de store forventninger til dagen, udover det skulle blive hyggeligt at mødes med haveinteresserede fra en ny havekreds og udveksle erfaringer og måske sælge nogle få stauder.
Min datter og jeg havde brugt et par dage på at binde kranse, som jeg kunne sælge på markedet, men ellers var der ikke store forventninger. Klokken var 8.00 lørdag morgen, og jeg gik og pakkede de sidste ting, jeg skulle have med, spiste lidt morgenmad og så var det afsted. Det var en ganske smuk lørdag morgen og disen lå tungt over hele landskabet og alle edderkoppernes fugtige spind stod klare i den lave morgensol. Som altid blev jeg forsinket, fordi jeg hele tiden kom i tanke om, at jeg skulle have noget nyt med. Til sidst nåede jeg det punkt, hvor der ikke kunne være mere i bilen, og så var beslutningen ligesom taget for mig.
68 km stod der på GPS’en, men det betød ikke noget for turen var smuk og humøret var højt. Det tog mig ca. 50 min., og da jeg nærmede mig, havde jeg en forventning om, at det jeg ville møde var en stor mark med planteboder på rad og række, som det er til andre plantemarkeder, men der tog jeg fejl. På højre side af vejen stod Haveselskabets skilte og viste mig ind i en gårdsplads. Jeg drejede ind og allerede da vidste jeg, at det her ikke var noget helt almindeligt plantemarked. Formanden fra Hinnerup havekreds, nærmest løb mig i møde, og sagde “Hej, du må være Michael – rigtig hjertelig velkommen hertil”. Annette var ikke i tvivl om, at jeg måtte være Michael, fordi alle de som kom og solgte deres planter på dette plantemarked kom igen år efter år, og jeg var altså den nye dreng i klassen. Jeg blev i bil ledt ind i den smukkeste have jeg længe har set? Ja, du læser rigtigt – kørte ind i haven. Det var en stor “landbohave” med høje træer, store buske og flot arrangerede staudebede og formklippede buske. Det var fortsat diset og haven var utrolig smuk i den lave sol, som blev brudt af de fine græsser og de mange høstfarver på havens planter.

20140922-210447-75887509.jpg

Den store græsplæne på billedet dannede rammen om plantesælgernes boder, og vi fik alle hver et hjørne eller en skøn krog, hvorfra vi kunne sælge vores planter. I et andet haverum fik de kreative boder med fx pileflet, glaskunst og marmelader plads og ret hurtigt summede hele haven af god stemning.

20140922-211048-76248142.jpg

20140922-211138-76298268.jpg

Meget betaget af omgivelserne, begyndte jeg at pakke bilen og traileren ud og undervejs fandt jeg kameraet frem og begyndte at fotografere den skønne have. En dame kom mig i møde og bød mig velkommen. Det viste sig at være havens ejer, Tove Ladefoged. Jeg betragter mig selv som menneskekender, og jeg kunne straks fornemme, at vi her havde med en spændende, kreativ og stor personlighed at gøre. Efter en længere snak fandt jeg ud af, at hun og hendes nu afdøde mand på blot ni år havde skabt dette fantastiske sted helt fra bunden. Det havde ved indflytningen været et virvar af brændenælder og skvalderkål i en meters højde og mange store træer, men Tove havde fra begyndelsen en plan om at skabe en smuk have, ligesom hun havde gjort med parrets tidligere have inde i Hinnerup. Mange andre på Toves alder havde valgt en seniorbolig med en tilhørende lille have, men Tove ville det anderledes. Det skulle være en ejendom med mulighed for at folde sig helt ud, og det har hun gjort.

20140922-212119-76879398.jpg

20140922-212118-76878606.jpg

Haven viser tydeligt, at Tove er en kreativ og dygtig kvinde med god sans for indretning af havens mange rum. Hvor end jeg kiggede hen blev jeg draget og fik lyst til at gå på opdagelse. Det kom der også alle disse billeder ud af.

20140922-212403-77043463.jpg

På billederne er der en række smukke havefinurligheder, som Tove selv står bag. Tove har de seneste år ikke haft tid og overskud til at producere, men hun håber på at kunne genoptage det igen.
I Toves gamle værksted var der indrettet en cafe, hvor vi kunne købe kaffe, kage og boller, og der var mulighed for at selvplukke bær i bær og æblehaven.

20140922-213125-77485771.jpg

20140922-213126-77486680.jpg

20140922-213127-77487695.jpg

Jeg forklarede Tove, hvor imponeret jeg var over den mængde af forskellige stauder, buske og træer hun havde i haven, hvortil hun svarede “ja, Michael der er ikke mange planter jeg ikke har”. Og nej, Tove var ikke sådan til at imponere. Trods det, fandt hun et par planter i mit sortiment, som hun endnu ikke havde fået prøvet af.

Tove har gjort stort indtryk på mig med sin meget flotte have og sin store personlighed, og jeg har lavet en aftale med Tove om, at vi skal mødes i haven igen til en havesnak. Her vil jeg helt sikkert bruge noget tid på at tage gode billeder af havens mange smukke motiver.

Til foråret er der plantemarked hos Tove igen, og jeg vil ikke gå glip af den store oplevelse det er, at være en del af dette overskønne plantemarked.

Søndag var der plantemarked i Botanisk have i Århus, men det levede ikke helt op til det jeg havde oplevet på plantemarkedet i haven lidt udenfor Hinnerup, trods flere besøgende og større salg. Stemningen var nemlig noget helt særligt denne lørdag nær Hinnerup.

Facebookpinterest

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *